Europoslanci schválili fond pre najchudobnejších vo výške 3,5 mld. eur

25.02.2014 Celý región

Štrasburg 25. februára (TASR) - Európska únia vyčlení do roku 2020 celkovo 3,5 miliardy eur na sociálne najslabších občanov. Európsky parlament vo francúzskom Štrasburgu dnes totiž schválil príslušné opatrenie, o ktorom viedol veľmi intenzívnu diskusiu.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Členské štáty EÚ sa snažili obmedziť tento fond na 2,5 miliardy eur, avšak zákonodarcom v europarlamente sa podarilo presadiť vyššiu sumu.

Hospodárska kríza v Európe spôsobila, že mnoho ľudí prišlo o prácu a schudobnelo. V roku 2011 bolo až takmer 120 miliónov Európanov ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením - čiže o štyri milióny ľudí viac než v roku predtým, ako vyplýva z údajov europarlamentu.

Nový fond pre sociálne najslabších nahrádza program, na základe ktorého boli od roku 1987 poľnohospodárske prebytky prerozdeľované medzi chudobných. Tieto prebytky sa však v posledných rokoch zmenšujú.

Úlohou nového projektu je poskytovať potraviny, oblečenie a ďalšie základné potreby tým, čo "zažívajú krajnú núdzu, predovšetkým nedostatok potravín, bezdomovectvo a detskú chudobu". Uviedla to írska europoslankyňa Emer Costellová, ktorá predložila návrh do parlamentu.
 

Vyberte región